OVER ONS

Ikarai, bestaande uit viool, altviool, cello, contrabas, piano en drums, mengt de werelden van klassieke compositie en improvisatie tot een geluid bij een verhaal. Je ervaart hun concerten als een film voor de geest.

Het ensemble speelt eigen muziek, gecomponeerd door ensembleleider Camiel Jansen. Terwijl er veel gerefereerd wordt aan klassieke muziek, belichten de composities improvisatie, samenspel en spontaniteit: jazz. Het vinden van een balans tussen deze elementen karakteriseert Ikarai’s kijk op de toekomst van moderne muziek.

Tessel Hersbach – viool

Yanna Pelser – altviool

Bence Huszar – cello

Camiel Jansen – contrabas, compositie en artistieke leiding

Concert 'MUHAMMAD' in het Voorlinden Museum tijdens opening ouvretentoonstelling Armando, november 2018.

In september 2018 ging het concertprogramma MUHAMMAD in première in het Bimhuis in Amsterdam.

Het podium wordt omgebouwd tot boksring en Ikarai neemt het publiek mee in het verhaal van bokslegende Muhammad Ali.

Een spannend gevecht tussen klassiek, jazz en audiofragmenten van The Rumble in the Jungle en Ali’s wervelende speeches.

Ikarai trad met MUHAMMAD op in o.a. het Bimhuis, TivoliVredenburg, De Doelen, November Music en het Oranjewoud Festival, tourde door China, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, was te gast bij Podium Witteman en de Nederlandse vertegenwoordiger op het 12Points Festival van 2019. In 2020 speelt het ensemble haar 50ste concert.

Première FLY (september 2016), Kromhouthallen Amsterdam.

FLY werd uitgebracht in september 2016 en is beschikbaar op Spotify en iTunes.

Op FLY verklankt Ikarai de Griekse mythe van Icarus in geluid. Het eeuwenoude verhaal is verteld in de muziek, en een vraag wordt opgeworpen: ‘was Icarus  overmoedig en naïef, of juist dapper en vrij? Is er schoonheid te vinden in zijn lot?’

Als je kan vliegen, verdwijnen alle grenzen.

FLY vertelt het verhaal van een jongen die de gok waagte en extase vond in vrijheid.

In september 2020 gaat het ensemble een nieuwe samenwerking aan met de zangeres Sanne Rambags en visual artist V&J (Bas ten Berge) in hun nieuwe concertprogramma MURAKAMI. Op basis van teksten van schrijver/regisseur Frank Siera geven ze het publiek een kijkje in de geest van de schrijver door de ogen van de musici.

For English biographies, please download our press kit.